miercuri, 10 iunie 2009

Manele si manelisti

Eu unul nu stiam ca exista manele sau manelisti pana intr-o zi, cand la un semafor, se auzeau niste zgomote ciudate din masina tiganului gras din dreapta mea. Prima oara m-am gandit ca e o tiganca turbata in travaliu dar dupa un timp, ascultand capodopera acustica mi-am dat seama ca este un nou stil de muzica gandit pentru semenii nostri care sunt mai inruditi cu primatele decat cu noi. Manelele sunt un mod de viata! Avem: manele fashion, manele attitude,manele gear si manele language. M-am decis sa studiez fenomenul impreuna cu prietenii mei imaginari si iata ce am gasit:
1)Manele Fashion
Daca esti un manelist incepator si nu prea ai bani iti dau niste guideline-uri esentiale:
-manelistii poarta Nike, trebuie sa ai macar un trenning Nike si o pereche de adidasi SPORT Nike. Orice ar fi sa fie sport (de alergat), nu iti lua d-aia cu talpa dreapta si fara perne de aer ca o sa rada prietenii tai (care au dintii mai galbeni decat curul unui cangur bolnav de hepatita )de tine!
-daca esti mai open-minded poti purta si Adidas sau Puma dar opreste-te aici, nu incerca altceva ca mergi prea departe, toata lumea de la tine de pe scara stie ca in lumea asta nu mai exista alte firme in afara de Naik, Hadidas, Ribuk sau Phuma.
-Poti asorta o pereche de pantaloni de trening albi cu o pereche de pantofi negri si o camasa verde pe care sa scrie Giorgio Armani sau Dolce & Gabbana. Imagineaza-ti ce impresie o sa faci la discoteca din sat, cand o sa intri asa imbracat, calare pe cal, in discoteca...instant success!!!
-Trebuie sa ai lant de aur sau argint si trebuie sa fie gros!! Economiseste bani, mai ia-ti un job part-time pe langa cel de spargator de seminte si pune banu` la saltea sa iti iei un lant de barosan.
-Pantofii trebuie sa aiba cioc, orice pereche fara cioc o sa te ranesca la degete, iti dai seama ca nu ai unde sa bagi unghiile de la picioare care acum au ajuns mai mari decat pula pe care nu ti-o poti vedea de burta.
-Aspectul fizic poate sa difere de la om la om, se poarta burta mare plina de par si gogele la cur asortate cu o ceafa mai lata decat salamu cel de toate zilele. Se mai poarta si postura slim ( gen Fernando de la Caransebes) dar numai cu un temperament de pechinez turbat care a stat toata viata cu coaiele intr-o oala cu apa fiarta.

2)Manele attitude
Viata manelistica este plina de violenta, sex, bani si dusmani. Odata trecut in aceasta dimensiune periculoasa nu mai este cale de intoarcere. Oricine te supara trebuie batut! Ex. Te duci cu un prieten manelist sa bei la el acasa, dupa ce bei 6 sticle de uischi d-ala bun te iei la cearta cu el si il omori cu o sapa/topor/ranga de fier/ciocul de la pantofi/lopata. A doua zi o sa fii vedeta la stirile de la ora 5 si probabil peste 1 luna dupa ce se termina procesul o sa faci cunostinta cu toate pulile colegilor de celula (thug life tinere 2pac).
Sexul face parte din viata zilnica a manelistului, laba constituie principala ocupatie a tinarului patruped ascultator de dejectii acustice. Daca esti satul de mana dreapta/stanga/piciorul de la scaun sau ce alt cacat folosesti sa iti freci apendicul poti incerca sa violezi orice vecina de pe ulita/scara.La fel o sa ajungi vedeta la TV si o sa canti la cimpoiul celorlalti detinuti vreo 15 ani.
Banii sunt hemoglobina care circula prin venele manelistice. Poti sa faci bani din combinatii cu telefoane, ceasuri fake si in general cu orice latura adusa de "tovarasii" tai din Spania.
Ascultatul de manele trebuie sa se faca zilnic si in orice loc public! E regula. Daca esti in masina e ok, da boxele la maxim si baga-l pe Salam...o sa te invidieze toti dusmanii. Daca nu esti in masina poti sa scoti telefonul NOKIA pe care il ai de la o "combinatie" si poti asculta in voie DAR NUMAI PE SPEAKER; castile de la handsfree nu o sa incapa in urechile blocate de 10cm de ceara si 4 stupi de albine. Daca esti manelist mai sarac si nu ai masina si telefon cu mp3 nu e nicio pierdere, poti sa canti tu melodiile idolilor tai!! Oricum ar fii tot iesi in castig si omori cativa dusmani.
3)Manele Gear - NOKIA 2nd hand (nou nu se pune), adidasi sport nike sau puma purtati cu niste sosete lungi pana la genunchi, BMW,Mercedes,Audi (modelele vechi dar si unele noi cu mileuri in loc de covorase), aurul, bratarile, inelele, chilotii murdari in cur de cacat (tine minte la chiloti regula de aur este: GALBEN IN FATA,MARO IN SPATE. altfel te faci de cacat pe coaie), picnicul pe capota masinii, etc.
4)Argoul manelistic este un limbaj extraordinar de greu de reprodus pentru oricine are mai mult de 4 clase. Regulile sunt simple: Nu conjuga, Nu articula, NU NU NU orice!
Ex. Conjugarea verbului "a fi"
Eu e, tu e, el e, voi e, noi e, manele e, guta e, salam e.
Ex."Ion Tiriac este un om realizat pe plan profesional si are o intuitie fabuloasa din punct de vedere investitional" care se treaduce cam asa: " Ion Tiriac e barosan si face banu pa banda sa moara nepotii lu marean"
Ex. " Valoarea actiunilor Microsoft a avut o crestere exponentiala la bursa din New York" care se traduce " A crescut actiunili la pret ca e mai scumpe la americanezi sa nnebunesc daca te mint"


Este posibil sa am niste greseli de exprimare sau gramaticale dar asta se datoreaza faptului ca in ultima luna cand am facut cercetarile am fost expus la radiatii Salamice si Gutzice. Ma tratez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu